Thursday, November 30, 2006

Good News, Bad News

Good news : You are going to be promoted.

Bad news : You are not to leave whatever you are doing now.

In short, I was supposed to report to a new place and to cover new areas, a normal procession in civil service. The movement is designed so that you will encumber yourself with as much knowledge and experience and be well-equipped once you hold senior posts later in your career. The worst that could happen to a civil servant is to be trapped in one post for longer than necessary, doing the same job and becoming specialised in one field. If that happens, your career path will be cast in stone and you are doomed practically (I'm speaking purely on a logical conjecture, but I never discount the fact that Allah will eventually deal a good hand if you do your work sincerely and with all amanah).

At this point, I am really on the threshold of entering the least favoured path in the service.

What should have been good news turned out to be one of the more frustrating ones. Let's just hope that there's hikmah behind all this. Insya Allah...

Penyakit Kulit

Hari ni aku cuti kecemasan. Badan aku kegatalan tanpa sebab. Orang kedah panggil sopak garam. Kawan aku kata kelopak garam. Aku pun tak tau yang mana satu. Penyakit ni tidaklah merbahaya atau berjangkit.Cuma ia menyebabkan keringsaan dan ketidakselesaan kepada badan terutamanya apabila berpeluh.

Dalam keadaan biasa, aku akan tetap pergi ofis untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah kerajaan. Tapi perkembangan di pejabat seminggu dua ini menyebabkan aku menyampah nak pergi dan hanya mencari alasan untuk lepak di rumah.

Monday, November 20, 2006

Mountain Biking With Auzir

I am too lazy to write. My bum is still sore from Saturday's 4 hrs of riding & pushing (mostly pushing) the bike up and down the hill. But, I definitely will not listen to Auzir anymore, hahahahaha...

Here are some pics...

...taking a breather...

...half time...

...journey home..


...alhamdulillah, semua selamat...

Saturday, November 04, 2006

Bicara Sahabat

me: hello..ko baru masuk kerja ka?

azrai: haah, ko amacam? wawan pun ada online nie

me: camni la abon...suruh dia join sekali..boleh ka? apa pengalaman setakat ni? seronok ke? hantar la gambar sekeping dua...wawan kat mana???

azrai: blog aku ada link blog ko kan? wawan kat conventry

me: ada kot...kalau tak de pun type je hafishasin.blogspot.com. oppsss..ralat hafizhasin.blogspot.com.teruk ke demam? apasal boleh demam pulak???member baik ko dah nak masuk 3 anak dah wooiiii...tapi dia blm hebahkan lagi...

azrai: don't worry first time salin pun dah betul aku tau nama ko z bukan s

me: kerja dgn mat saleh camno? ada main rugby ke?aku raya seremban tahun nie...semalam dah kerja...takde kemana pun...hujan...

azrai: ruby mengandung lagi? tak kasi can abang tu. tak main pun bila aku email nak join tak aa sapa layan pun. but trying to join a club

me: boleh carik makan ke? main scrumhalf...hahahahaha...mmg brader tu tak kasi can...aku kira dia bagi ruby rileks 100 hari je...lepas tu dia terus tembak...anak bini amacam?

azrai: anak bini ok. tgh nak cari activity untuk diorang so that tak boring sangat. ko ada jumpa kalaia tak

me: tak de jumpa fadli ke? pegi la...muahahahah...aku dah call dia pesankan apa yg ko mintak itu hari/ tak dapat lagi ke? nanti aku roger dia...dahlia buat apa? masak untuk ko je ke? call dia meaning call kalai, in case ko salah paham...

azrai: aku brapa kali kasi msge kat dia pasal insurance but tak reply pun ........... beng tul aku............

me: itu hari aku dapat sms drp london ucap selamat raya.engkau kah? apa nombor ko?pasal kalai nanti aku roger dia sekali lagi...rambang ke mata ko kat sana abon? ko posa penuh tak? hahahahaha...anak ko dah cakap omputih abis ke?

azrai: puasa memang penuh. mata nak rambang pun takde benda nak tgk sanagt coz aku rasa musim sejuk. tgkla nanti masa summer. adam cakap belum sangat but paham sikit2 la. mana tak nye layan cerita budak2 pagi2 sampai tgh hari

me: apa plan ko untuk budak2 tu? nak hantar diorang sekolah ke? ambik peluang ni abon, expose kan diorang...

azrai: tu aku tau. tapi kena train diorang bangun awal and tido cepat. skolah start 930. kalau bangun kul 10 how?

me: boleh, insyaallah...apa ko makan hari2? ada kurus ka makin gemuk? kalau sukan tara yg kita plan tu buat awal 2008 ko sempat balik ke?

azrai: aku balik insyallah 3/08 but tak tau la kalau aku nak extend sampai 9/08.......... pasal dah start buat planning ke?aku kat sini dah turun 10kg and 10 kg more to go

me: dah bincang dah itu hari...ingat nak buat awal tahun 08...tak best la pulak ko tak de...ingat buat meeting lepas raya kot...

azrai: takleh buat conference meeting ke? boleh aku join

me: wooooo...dah pandai sekarang conference meeting...kalu buat conference meeting pun...ko kena ikut timeline sini la...sanggup ke???

azrai: ok epit aku nak log off dah coz dah nak start keja chat lagi nanti.kirim salam ngan budak2

me: worrrait...aku nak balik dah pun...nice to hear from you...aku ingat hang dah kena rogol dgn nigga dah diam je so far...hahahaah